Осъдиха условно бившия кмет на Девня, прокуратурата настоява той да лежи в затвора!

Районният съд в Девня постанови условна присъда за бившия кмет на общината Атанас Кузев, който бе признат за виновен в длъжностно присвояване в големи размери. Наказанието, което съдът наложи на Кузев, е 3 години затвор, отложени с 5-годишен изпитателен срок, в рамките на който бившият кмет е лишен от право да заема държавна и обществена длъжност.

Съдът уважи и гражданския иск, който заведе Община Девня срещу Кузев, и той ще трябва да върне в местната хазна 38 292 лева.

Присъдата не е окончателна, защото вероятно ще бъде обжалвана от Кузев. Девненската районна прокуратура по всяка вероятност също ще атакува тази присъда, защото поиска ефективно наказание за бившия кмет, което да бъде между минималния и средния размер за този тип престъпления, тоест някъде около 5 години затвор.


На първа инстанция делото срещу бившия кмет на Девня се проточи над година и половина, след като първоначално Кузев бе оправдан. Варненският окръжен съд обаче върна делото за ново разглеждане на друг състав поради фрапиращи процесуални пропуски и нарушения, допуснати в хода на съдебното следствие. Мотивите на съдийката Даниела Вълева, която бе докладчик по делото и оправда Атанас Кузев, бяха определени като „незаконосъобразни“.

Престъплението, за което е подсъдим бившият управник, е извършено в периода от 28 август 2009 до 31 май 2015 г. Установено е, че като длъжностно лице Атанас Кузев е присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469, 96 лева, 14 621, 26 литра бензин на стойност 34 672, 04 лева, както и други вещи, които не били свързани с експлоатацията на служебния джип “Волво”. Общата стойност от престъпната дейност възлиза на 78 378, 34 лева, което представлява големи размери, сочи назначената по досъдебното производство съдебно-счетоводна експертиза.

По договор с “Лукойл България” ЕООД била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня, с която бившият кмет зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил “Волво”. Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало възможния разход според техническите параметри на автомобила.

Със същата карта са зареждани и значителни количества бензин. Плащани са и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната. Не са съставяни пътни листи или документи, които да доказват необходимостта от извършване на тези разходи.

 

Споделете БЕГЕМОТ с приятелиПодобни

Вашият коментар