Украйна почете жертвите на Чернобилската катастрофа (снимки)

С различни възпоменателни инициативи през изминалата нощ в Украйна бяха отбелязани 33 години от най-тежката техногенна катастрофа в историята на човечеството – аварията на Чернобилската АЕЦ, засегнала пряко и косвено милиони хора по целия свят, включително и в България, където населението умишлено е държано в неведение от комунистическата власт.
За втора поредна година край някогашния Дворец на културата „Енергетик“ в отчуждения след катастрофата град Припят се проведе флашмоб, в който бивши негови жители и участници в ликвидирането на последиците от аварията запалиха 33 свещи.

Това се случи точно в 1:23 ч. – часът, в който се взривява четвърти реактор на атомната електроцентрала. В рамките на флашмоба бяха осветени и апартаменти в близките жилищни блокове, евакуирани завинаги в следобедните часове на 27 април 1986 година.

В събитието в Припят се включиха и огнеборци от противопожарната служба на АЕЦ „Чернобил“, процесът по извеждането от експлоатация на която продължава и до днес.


Междувременно възпоменателна церемония се състоя и в близкия град Славутич, който е построен след аварията, за да подслони семействата на работещите в Чернобилската АЕЦ и евакуираните от зоната. В градчето е изграден и мемориален комплекс, увековечаващ паметта на пожарникарите, отишли да гасят огъня в първите минути след взрива.

Сред неизброимите жертви и засегнати от катастрофата са и стотици хиляди войници и граждани, участвали в процеса на ликвидиране на последствията от аварията, множество неродени деца и хора, починали от тежки заболявания вследствие на трансграничното радиационно замърсяване, което продължава да сее болести и смърт.

Статистиката показва, че кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти след ядрения взрив. Само в Русия над 1150 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза – директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип “чернобилски” рак се наблюдава из цяла Европа. По данни на експерти само в Беларус има 300 000 деца, които страдат от болести, причинени от Чернобил. На базата на тази статистика експертите правят извода, че между 0.05% и 0.1% от населението на Земята е пряко, а около 1% е косвено засегнато от ядрената катастрофа.

 

Споделете БЕГЕМОТ с приятелиПодобни

Вашият коментар